Hennessy

Chcemy być pewni, że nasze produkty są konsumowane w odpowiedzialny sposób. Prosimy o potwierdzenie, że jesteś pełnoletni zanim wejdziesz na stronę.

15 rzeczy, które warto wiedzieć o Hennessy

1 min Świat Hennessy

F1_1800x600-2

1. Jest tylko jedno miejsce, gdzie robi się koniak. To Cognac w południowo-wschodniej Francji.

MALUTKIE MIASTECZKO Z OGROMNĄ DUSZĄ

Żeby trunek mógł być nazwany koniakiem, może pochodzić tylko z jednego miejsca na świecie – z małego regionu we Francji, którego obszar nie przekracza 75 000 kilometrów kwadratowych.

KRAINA WINOGRONOWYCH OCZEKIWAŃ

Ze względu na swoje wyjątkowe położenie geograficzne oraz idealny klimat, region Cognac od tysięcy lat jest domem dla winnic. Położone na północ od Bordeaux i od wybrzeża Atlantyku, chłodne powietrze oceaniczne zapewnia korzystne warunki pogodowe. Zimy są tutaj zazwyczaj krótkie i łagodne, a lata są ciepłe, ale nie wilgotne. Wszystkie te czynniki pełnią ważną rolę w powolnym procesie dojrzewania winogron. 

KONIAK RZĄDZI SIĘ SWOIMI ZASADAMI

Każdy etap produkcji koniaku musi być zgodny z surowymi wytycznymi określonymi przez francuskie przepisy. Począwszy od autoryzacji dziewięciu gatunków winogron (Ugni Blanc; Colombard; Folle Blanche; Folignan; Jurançon Blanc; Meslier St-François; Motils; Sélect and Sémillon), na pochodzeniu dębu używanego do produkcji beczek kończąc. 

NIE WSZYSTKIE BRANDY TO KONIAK

Koniak to w rzeczywistości rodzaj brandy – klasy alkoholi destylowanych z wina gronowego lub sfermentowanego soku z innych owoców (np. jabłek lub gruszek). Słowo pochodzi od holenderskiego terminu brandeuwijn, co oznacza wypalone wino. Chociaż koniak jest uważany za brandy, jest inny, ponieważ jest wytwarzany tylko w Cognac i tylko z jednej odmiany winogron.

2. Za każdym doskonałym koniakiem stoi doskonała winorośl

SOK WINOGRONOWY WART ZACHODU

Niezależnie czy powoduje je wiatr, deszcz, czy różnica temperatur, nawet najdrobniejsze zmiany w glebie mogą mieć wpływ na zbiory. Winogrona mogą być bardziej wrażliwe, wymagające i trudniejsze w uprawie niż zboże, ale ostatecznie to z nich powstają najlepsze alkohole.

WYBÓR OGÓŁU

Rozporządzenie w sprawie koniaku zezwala na stosowanie tylko kilku odmian winogron, z których Hennessy wybrał jeden. W regionie Cognac, z winogron Ugni Blanc produkuje się wino idealne do destylacji. Jest kwaśne, suche i rzadkie, a po destylacji zamienia się w doskonałe i dobrze zbalansowane eaux-de-vie.

UKŁAD DOSKONAŁY

Aby osiągnąć swój pełny potencjał, winogrona muszą być dopasowane do odpowiedniego rodzaju gleby. Gleba w Cognac doskonale pasuje do odmiany winogron Ugni Blanc, głównej odmiany, z której Hennessy wytwarza koniak.

Z NIEWIELKĄ POMOCĄ HENNESSY

W 1875 roku wirus o nazwie Phylloxera atakujący winorośl niemal zniszczył całą winnicę Charentais. Po tej katastrofie Hennessy uczestniczył w odnawianiu winnic, pomagając plantatorom winnic wznowić swoją działalność. Zimą 1897 roku James Hennessy przekazał ponad 30 000 winorośli plantatorom win z regionu Grande Champagne.

3. Koniak pochodzi z destylowanego wina

PERFUMY, MIKSTURY I WIELE WIĘCEJ

Z historycznego punktu widzenia destylacja była stosowana do wydobycia z roślin olejków eterycznych potrzebnych do tworzenia perfum. Później używano go do produkcji leków, mikstur lub maści przepisanych przez lekarzy.

EAU-DE-VIE CZYSTA JAK KRYSZTAŁ

Destylacja odbywa się w tradycyjnych miedzianych alembikach. Aby wyprodukować eaux-de-vie, wymagana jest dwukrotna destylacja. Na tym etapie eaux-de-vie są całkowicie przezroczyste i na pierwszy rzut oka przypominają wodę. Swój złoty kolor otrzymują wówczas, gdy są przechowywane w dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata.

HARMONOGRAM MATKI NATURY

Nie dodajemy siarczynów ani chemicznych środków konserwujących do wina przeznaczonego na eaux-de-vie. Stosunkowo surowa zima w Charentais chroni je przed uszkodzeniem, ale destylacja musi zostać wykonana przed 31 marca, aby zapobiec wpływowi cieplejszych temperatur.

NIE KAŻDY PRODUCENT PASUJE DO TEJ SAMEJ FORMY

Podobnie jak klimat, gleba i uprawy winorośli, destylacja jest również złożona. Każdy producent ma własny know-how. W konsekwencji, każda eau-de-vie zyskuje swój unikalny charakter podczas destylacji, zupełnie jak ma to miejsce w łańcuchu DNA.

4. Wybór najlepszego “eaux-de-vie” jest sekretem tworzenia najlepszego koniaku

KRYJE SIĘ ZA TYM COŚ WIĘCEJ NIŻ TYLKO KONIAK

Koniak jest mieszanką wielu różnych eaux-de-vie. Może składać się z ponad stu destylatów o różnym stopniu dojrzałości, wytwarzanych przez różnych producentów.

PRODUCENT WYKONAWCZY HENNESSY

Master Blender Renaud Fillioux de Gironde jest producentem wykonawczym naszego koniaku. Każdego roku, Master Blender wybiera najbardziej obiecujące eaux-de-vie, które staną się częścią rezerwy Hennessy. Następnie cierpliwie nadzoruje ich dojrzewanie, aż będą gotowe do połączenia z wyjątkowymi koniakami.

MIESZANKA POKOLENIOWA

W przeciwieństwie do innych alkoholi, starzenie się nie jest jedynym czynnikiem, który ma znaczenie dla jakości koniaku. Tylko starannie dobrana mieszanka doskonałych eaux-de-vie tworzy wyraźny, ponadprzeciętny koniak.

5. Nie postarzamy naszYCH “eaux-de-vie”, czekamy aż dojrzeją

BECZKA POŚWIĘCENIA

Eaux-de-vie oraz drewno starzeją się wspólnie przez lata, wymieniając między sobą smaki i kolory. Każdy destylat eau-de-vie wymaga lat pracy, a także rotacji pomiędzy różnymi beczkami, aby móc osiągnąć pełną złożoność.

TU, NIE TAM

Nasze eaux-de-vie powstają w specjalnych piwnicach, które są dokładnie monitorowane. Wszelkie zmiany temperatury lub oświetlenia mogą wpływać na eaux-de-vie. Na przykład, eaux-de-vie przechowywane w bardziej wilgotnych piwnicach, w pobliżu rzeki Charente, wydają się być łagodniejsze i pełniejsze, niż te przebywające w suchych – te z kolei mają więcej charakteru.

NAJPIERW ANIOŁY

Każdego roku około 2% objętości beczki wyparowuje przez drewno. Nazywamy to naturalne zjawisko Udziałem Aniołów, co sprawia, że to właśnie one są naszymi pierwszymi degustatorami.

6. Mieszanka dojrzałych "eaux-de-vie sprawia", że koniak to jedyny w swoim rodzaju trunek

MAGICZNY WIEK

Aby można je było uwzględnić w koniaku, każda eau-de-vie musi zostać poddana starzeniu przez minimalny okres czasu. Wiek eau-de-vie odpowiada okresowi, podczas którego dojrzewała w dębowych beczkach. Koniaki odróżniają się od siebie starzeniem, które odnosi się do najmłodszego składnika w mieszance. Na przykład, eaux-de-vie w X.O, lub "Extra-Old" przechodziły proces starzenia przez co najmniej dziesięć lat.

PRZEZNACZENIE W RĘKACH MASTER BLENDERA

Przyszłość eaux-de-vie zaczyna się od procesu ich selekcji. Master Blender wraz z Komisją Degustacyjną określają potencjał destylatów, czas, w jakim mają dojrzewać oraz częścią jakiego kupażu mają szansę się stać.

7. Biblioteka Hennessy jest jedną z największych na świecie, ale zamiast książek gromadzi wyłącznie destylaty “eaux-de-vie”

380 KM BECZEK

Rezerwa Hennessy jest jedną z największych kolekcji eaux-de-vie w świecie. Ma ponad 380 000 beczek przechowywanych w 65 piwnicach. Ta rezerwa jest dziedzictwem naszych poprzedników, utrzymujemy ją od ponad 200 lat. 

PRAWDZIWA OKAZJA

Nasze eaux-de-vie pochodzą głównie z bardzo specyficznego rodzaju winogron, które są uprawiane w różnych winnicach. Gdy winogrona rosną, w zależności od położenia konkretnej winnicy, wystawione są na działanie różnych czynników, takich jak nasłonecznienie, opady deszczu, a nawet przymrozki. Dlatego są tak różnorodne i tkwi w nich tak ogromny potencjał. Nie produkują tego samego wina, ani nie są destylowane przez tych samych producentów. Każda eau-de-vie w naszej rezerwie jest wyjątkowa, co sprawia, że staje się ona częścią nieograniczonej kolekcji, z której Master Blender może czerpać.

MIESZAĆ CZY NIE MIESZAĆ

Każdego roku Komitet Degustacyjny Hennessy ocenia około 10 000 eaux-de-vie. Każda eau-de-vie jest skrupulatnie testowana, a następnie wybierana lub odrzucana, jeśli nie spełnia rygorystycznych standardów jakości ustalonych przez komisję. Te wybrane eaux-de-vie będą sprawdzane co najmniej raz w roku, w celu zapewnienia im właściwego procesu dojrzewania.

8. Mamy obsesję na punkcie naszych surowców: winogron i drewna

RDZEŃ NASZEGO KONIAKU

Dla nas, wybór jest obsesją. Do produkcji naszych beczek używamy wyłącznie drewna dębowego z lasów Limousin we Francji, ponieważ zapewnia niepowtarzalny smak naszego koniaku. Zanim zrobiona zostanie z niego beczka, drewno jest suszone przez okres około trzech lat, dzięki czemu aromaty, których wtedy nabiera przekazuje potem destylatom eaux-de-vie.

SZTUKA BEDNARSKA

Mistrzowie rzemiosła, czyli bednarze Hennessy, nie sięgają po klej ani gwoździe do produkcji beczek, ale korzystają wyłącznie z drewna, ciepłej wody i metalowych taśm. Narzędzi, których używają, nie można znaleźć nigdzie indziej na świecie, ponieważ to spuścizna wcześniejszych pokoleń bednarzy. 

OGRZEWANE DO PERFEKCJI

Podczas kształtowania, beczki są ogrzewane za pomocą silnego ognia. Ta imponująca technika pozwala drewnu rozwijać różne aromaty, takie jak skóra, tytoń lub kadzidło, które oddziałują z eaux-de-vie podczas dojrzewania.

9. Od ponad 250 lat ciągłość to nasze drugie imię

ZGODNE Z „H”

Natura jest zmienna. Winogrona mogą być niespójne. Pogoda jest nieprzewidywalna i nie istnieją dwa takie same drzewa. W związku z tym, eaux-de-vie Hennessy różnią się każdego roku. Niemniej jednak każdego roku Master Blender ma za zadanie wiernie odtworzyć ten sam, niepowtarzalny smak koniaków Hennessy.

SMAK WIECZNOŚCI

Ponieważ każdy z naszych koniaków składa się z wieloletnich eaux-de-vie, Hennessy planuje wiele lat wcześniej zapewnienie im spójności. Poprzedni Master Blenderzy uczestniczyli przy wyborze eaux-de-vie na koniaki kupażowane dzisiaj, podczas gdy obecny Master Blender przygotowuje się do koniaków, które pojawią się w przyszłości. Każdy z naszych Master Blenderów stara się dokładnie odtworzyć i utrwalić niepowtarzalny smak koniaków Hennessy.

PLANY NA XXII WIEK

W tworzeniu koniaków wymagana jest bardzo duża przezorność, co obejmuje przewidywanie biznesplanu na XXII wiek. Możemy nie wiedzieć, co nas czeka w sklepach, ale wiemy, czego potrzebujemy, aby utrzymać nasz smak i wprowadzić Hennessy na rynek światowy za sto lat, począwszy od dziś.

10. Tylko jeden człowiek  tworzy smak Hennessy: Master Blender

PUNKTUALNIE O 11.00

Kontynuując stuletnią tradycję, każdego ranka o 11:00 Master Blender Renaud Fillioux de Gironde oraz Komitet Degustacyjny Hennessy spotykają się w siedzibie Maison, aby spróbować eaux-de-vie. Razem pieczołowicie smakują każdy z destylatów, by wybrać z nich te, które mają największy potencjał do dalszego dojrzewania bądź wykorzystania w kupażu koniaków Hennessy w danym roku.

DEKADA CISZY

Aby stać się częścią Komitetu Degustacyjnego Hennessy wymagany jest okres dziesięciu lat obserwacji. Kandydaci nie tylko uczą się smakować koniak na poziomie eksperckim, ale także zapamiętują referencje Mistrza Kupażu.

EAUX-DE-VIE WYUCZONA NA PAMIĘĆ

Pod przewodnictwem Master Blendera członkowie komisji degustacyjnej analizują smak każdego destylatu dojrzewającego w piwnicach Hennessy. Dzięki doświadczeniu zdobytemu przez lata szkoleń i praktyki, członkowie są w stanie wybrać najlepsze eaux-de-vie i ocenić, kiedy osiągną swój pełny potencjał.

SMAKUJ I ANALIZUJ

Każdego dnia członkowie Komisji Degustacyjnej smakują i analizują ponad 50 eaux-de vie.

11. Hennessy jest opowieścią  o dwóch rodzinach łączących umiejętności od ponad ośmiu pokoleń

ŻOŁNIERZ, KTÓRY ZOSTAŁ PRZEDSIĘBIORCĄ

W wieku 24 lat Irlandczyk Richard Hennessy służył we francuskiej armii dla króla Ludwika XV. Jako oficer po 12 latach służby przeszedł na emeryturę. W 1765 roku założył Maison Hennessy w Cognac. Udało mu się stworzyć prosperującą firmę eksportującą brandy, głównie do Anglii i jego rodzinnej Irlandii.

CZŁOWIEK POD PSEUDONIMEM „JAS”

James Hennesy, pierwszy syn Richarda, był zdeterminowanym biznesmenem, który nie tylko rozszerzył działalność firmy, ale także stworzył podstawy do obecności marki Hennessy na arenie międzynarodowej. Litery JAS stanowią hołd dla niego i jego osiągnięć.

GDY DWIE RODZINY STAJĄ SIĘ JEDNOŚCIĄ

W 1806 roku, Richard Hennessy nadał Jean’owi Filloux miano pierwszego Master Blendera Hennessy. Między dwiema rodzinami rozwinęła się niezwykła więź: osiem pokoleń rodziny Fillioux nadzorowało proces dojrzewania i kupażowania koniaków wytwarzanych przez rodzinę Hennessy.

12. Z małego miasteczka we Francji do globalnej obecności Hennesy

HENNESSY I JEGO INNOWACYJNA DZIAŁALNOŚĆ

Maison Hennessy od zawsze było jednym z najbardziej innowacyjnych wytwórców koniaku. W 1817 roku dostarczył pierwszy koniak V.S.O.P na dwór króla Jerzego. W 1865 roku Maurice Hennessy, prawnuk Richarda Hennessy, stworzył gwiazdkowy system klasyfikacji, aby odróżnić jakość koniaku. Ten system został następnie przyjęty przez innych wytwórców. Idąc tropem tej innowacji, w 1870 roku stworzył oryginalny X.O, blend niezmieniony od wieków. 

PODBOJE KONIAKIEM

We wczesnych latach istnienia firmy, handel międzynarodowy był czymś na miarę przygody. Wojna i rewolucja stale towarzyszyły mieszkańcom Europy. Tylko i wyłącznie dzięki perfekcji i podejmowaniu ryzyka, można było ustanowić swoją pozycję na rynku międzynarodowym. I tak oto Hennessy zawitał do Anglii w 1765 roku, do Stanów Zjednoczonych w 1972 roku i do Chin w 1859 roku.

ETYKIETA WARTA TYSIĄC SŁÓW

Hennessy jako pierwszy wyeksportował koniak w etykietowanych, szklanych butelkach. Etykieta Hennessy była postrzegana jako gwarancja jakości, poszukiwana na całym świecie.

13. Istnieje jedna zasada picia koniaku: spożywaj go tak, jak chcesz

WYPRODUKOWANE NA SZCZEGÓLNYCH ZASADACH, SPOŻYWANE BEZ RESTRYKCJI

Koniak Hennessy jest wytwarzany w oparciu o zbiór surowych obostrzeń określonych przez Master Blendera, a następnie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jednak, jeśli chodzi o rozkoszowanie się koniakiem, nie przestrzegamy żadnych zasad od 1765 roku.

ŁAM ZASADY

Hennessy zaleca użycie specjalnego kieliszka do serwowania koniaku: takiego, jaki lubisz. Nie preferujemy określonego rodzaju szkła, pod warunkiem, że wypełnione jest ono koniakiem. Niektórzy uznają dodanie lodu do kieliszka z koniakiem Hennessy za świętokradztwo. Są jednak w błędzie. Podawane z lodem, Hennessy Very Special, V.S.O.P Privilège lub X.O ujawniają ukryte smaki i wyzwalają zaskakującą świeżość.

14. Każdy łyk Hennessy ujawnia nieskończoność smaków

OD WINOGRONA PRZEZ DREWNO PO NIESKOŃCZONOŚĆ

Winogrona to niesamowite owoce. Zawierają złożoność ukrytych smaków i zapachów, które ujawniają się wtedy, gdy tworzy się z nich trunek. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku eaux-de-vie, ponieważ ich bogate aromaty są powoli wzmacniane przez drewno w miarę procesu dojrzewania.

DEGUSTACJA SMAKÓW WSZYSTKICH PÓR ROKU

Różnorodność nut aromatycznych koniaku pozwala podzielić je na cztery kategorie. Pierwsza z nich to nuty kwiatowe – jaśmin bądź płatki róż przypominające wiosnę. Druga to nuty owocowe – jabłka i świeże winogrona przywołujące lato. Następnie pikantne nuty – cynamon i pieprz przywodzące na myśl jesień. I finalnie aromaty drewna – wanilia i francuski dąb przypominające zimę. 

NIGDY NIE JEST NUDNO

Nie wszystkie smaki występujące w koniaku Hennessy są uwalniane jednocześnie. Koneserzy są zwykle zaskoczeni różnorodnością tego trunku w zależności od jedzenia, z jakim jest podawane lub w zależności od tego, jak smakuje w określonych porach roku. 

15. Mieszanie i dopasowywanie Hennessy jest kluczem do kreatywności

KULTOWY SKŁADNIK RECEPTUR BARMAŃSKICH

W 1862 roku Jerry Thomas napisał pierwszą książkę o drinkach, jaka kiedykolwiek została opublikowana w Stanach Zjednoczonych – The Bartender's Guide. Przewodnik ten zebrał i sklasyfikował to, co było wtedy ustną tradycją receptur od samego początku komponowania koktajli. Od ponad 100 lat koniak był składnikiem wielu kultowych receptur,  takich jak słynny Mint Julep.

KREATYWNOŚĆ NIGDY NIE ŚPI

Bez względu na to, czy jest serwowany w czystej postaci czy na lodzie, nasz koniak jest niebywale uniwersalny. Jego bogaty profil aromatyczny stanowi idealną bazę do drinków. Słodszy niż whisky, łagodniejszy niż biały alkohol. Koktajle na bazie koniaku takie jak Sazerac, Sidecar czy Old Fashion są ponadczasowymi klasykami. W świecie Hennessy nieustannie odkrywamy nowe sposoby rozkoszowania się koniakiem i zachęcamy, by czynić podobnie.

Z KONIAKIEM HENNESSY NA PEWNO SIĘ UDA

Nie istnieje jedyny właściwy sposób rozkoszowania się koniakiem. Może być on serwowany w czystej postaci lub być podawany na lodzie, rozcieńczony z odrobiną wody lub być składnikiem koktajlu. Gdy pije się go podanego na lodzie, jego charakter jest na tyle silny, aby przezwyciężyć rozcieńczenie i mimo wszystko utrzymać zawarte w nim bogate aromaty. Podobna sytuacja ma miejsce w momencie serwowania koniaku w drinkach. Let’s Hennessy! 

Udostępnij