Hennessy

Chcemy być pewni, że nasze produkty są konsumowane w odpowiedzialny sposób. Prosimy o potwierdzenie, że jesteś pełnoletni zanim wejdziesz na stronę.

Co pasuje do koniaku, czyli wstęp do food pairingu

1 min Świat Hennessy

Jedni nazywają food pairing sztuką, inni nauką, jednak najwłaściwsze wydaje się być określenie go mianem metody. Food pairing w istocie jest metodą łączenia elementów potraw oraz napojów na podstawie aromatów i elementów składu chemicznego. Stąd połączenia uzyskane w ten sposób na pierwszy rzut oka nie zawsze wydają się smaczne. Wątpliwości znikają po degustacji, kiedy nasze podniebienie rozpływa się nad połączeniem pozornie niepasujących do siebie smaków. Witajcie w fascynującym świecie food pairingu.

Przebłysk geniuszu czy nauka?

Kosztując wykwintnych dań podawanych w najlepszych restauracjach lub koktajli serwowanych przez mistrzów barmaństwa, najczęściej źródła sukcesu upatrujemy w talencie twórcy. Wyobrażamy sobie godziny spędzone na kreatywnych poszukiwaniach, testowaniu różnych konfiguracji i dopieszczaniu receptury. A jak jest w rzeczywistości? Mistrzowie łączenia smaków rzeczywiście spędzają sporo czasu nad dopracowaniem swoich propozycji, jednak u podstaw ich działania leżą zasady food pairingu. Dzięki ich stosowaniu można łatwo wyeliminować niepasujące do siebie zestawienia i znaleźć nowe, zaskakujące konfiguracje.


Podstawowa zasada food pairingu mówi, że różne produkty spożywcze tworzą przyjemną w smaku całość, gdy łączą je podobne cząsteczki związków chemicznych. Człowiekiem, który rozpoczął globalny trend food pairingu był szef kuchni “The Fat Duck”, Heston Blumenthal. Ten kulinarny mistrz już w latach 90. poszukiwał nieoczywistych połączeń smakowych, które można było potwierdzić naukowo. W myśl zasady, że odrobina soli dodana do czekolady wzmacnia jej smak, szukał innych ciekawych kombinacji. W ten sposób odkrył, że z czekoladą doskonale łączy się kawior, szynka z kaczki czy... anchois. W gotowaniu towarzyszył mu naukowiec, Francois Benzi, z którym odkrywał wspólne mianowniki swoich najpyszniejszych połączeń. Współpraca obu panów przyniosła nie tylko naukowe potwierdzenie hipotezy, że smaki łączą się w idealną całość dzięki wspólnym elementom składu chemicznego, ale też wiele klasycznych już zestawień. Dziś chętnie korzystają z nich szczególnie kucharze, których interesują zagadnienia kuchni molekularnej. Od przełomowego odkrycia Blumenthala znaleziono wiele nietuzinkowych połączeń, jak np. czosnek i kawa, mandarynki podawane w towarzystwie tymianku czy łosoś współgrający z lukrecją.

Food pairing? Nie mylić z food combining

Pojęcie food pairing jest często mylone z food combining. A to dwie zupełnie różne metody. Food combining to metoda, która pomaga zestawiać ze sobą elementy posiłków i tworzyć przepisy na potrawy ważne z odżywczego, a przede wszystkim zdrowotnego punktu widzenia. Food pairing z kolei poszukuje pasujących elementów na podstawie aromatu i składu chemicznego poszczególnych składników potraw oraz napojów. Stąd stworzone w ten sposób połączenia z pozoru wydają się nietypowe, chociaż smakują wybornie. Ślimak podawany w towarzystwie buraka, orzeźwiający ogórek z fiołkami, ostrygi serwowane z marakują czy wątróbka okraszona jaśminem - to nie przypadek, a bardziej popularne przykłady zastosowania zasad food pairingu. Food pairing jest doskonałym polem do kreatywnych poszukiwań, które przynoszą niespotykane dotąd, ale często zachwycające efekty.

Koniak w towarzystwie potraw i deserów

Pierwsza i zarazem najprostsza zasada food pairingu brzmi - słodkie, lekkie trunki idealnie uzupełniają desery, a wytrawne propozycje doskonale komponują się z wytrawnymi smakami potraw. Hennessy powstaje ze starannie wybranych winogron, dojrzewających tylko we francuskim regionie Cognac. To właśnie one nadają naszemu koniakowi wyjątkowo szlachetny smak. Dzięki bogatemu bukietowi aromatów, z powodzeniem podkreśla on smak potraw, do których jest podawany.

Aby jednak znaleźć klucz do idealnego połączenia, trzeba najpierw poznać wszystkie aromaty znajdujące się w Hennessy.

Kiedyś panowało przekonanie, że koniak należy spożywać schłodzony do odpowiedniej temperatury (około 20 stopni) bez żadnych dodatków. I chociaż nie sposób odmówić racji tym, którzy i dziś lubią degustować Henny’ego w takiej wersji, to jednak trudno nie zauważyć ogromnego potencjału do aromatycznych połączeń, jaki drzemie w butelce Hennessy Very Special. Nuty aromatyczne w koniaku Hennessy można podzielić na cztery kategorie, które dodatkowo doskonale dopasowują się do pór roku:

  1. Nuty kwiatowe - jaśmin, płatki róż (wiosna);
  2. Nuty owocowe - świeże winogrona z Cognac, jabłka i cytrusy (lato);
  3. Nuty pikantne - cynamon i pieprz (jesień);
  4. Nuty drewna - wanilia i francuski dąb (zima).

Aromatyczne bogactwo koniaku Hennessy pozwala wyszukiwać połączenia, które poruszają wszystkie kubki smakowe, jakimi dysponujemy:

Słodki - koniak doskonale komponuje się ze słodkimi owocami jak np. śliwki czy truskawki, bitą śmietaną, kostkami cukru, czekoladą - to połączenia, które możemy stosować, serwując koktajl, ale też łącząc Henny’ego z ciastami i słodkimi deserami;

Kwaśny - cytrusy to jeden z najbardziej wyrazistych dodatków koktajli, ale też ważny składnik deserów, do których pasuje Henny stąd jego związki z cytrynami, grejpfrutem, pomarańczą czy mandarynką;

Gorzki - Henny doskonale odnajduje się w towarzystwie przypraw np. tymianku, rozmarynu, imbiru, goździków, cynamonu, wanilii, sypanej papryki, pieprzu, ale także napojów o gorzkich nutach jak kawa, szampan czy różnego rodzaju bittery dodawane do koktajli.

Słony - szklaneczka Hennessy doskonale podkreśla słony smak wytrawnych potraw, mięs i ryb, a koniak wypity w charakterze aperitifu świetnie przygotowuje kubki smakowe na nowe, kulinarne doświadczenia.

Wiele ciekawych połączeń z koniakiem można znaleźć w obszarze tworzenia koktajli. O sztuce miksowania różnych składników koktajli czyli o miksologii możecie przeczytać tutaj, a przepisy na koktajle z koniakiem autorstwa ambasadora Hennessy Wojtka Urbańskiego sprawdzić tu.

Twórcze poszukiwania dla każdego

Koniak Hennessy dzięki szerokiemu bukietowi aromatów, doskonale współgra zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi składnikami. Sprawdza się w towarzystwie kwaśnych, cytrusowych nut, jak również tych słodkich czy gorzkich. Henny świetnie odnajdzie się też w korzennych klimatach, uzupełni czekoladowy sos, którym skropimy mięso lub rybę, dopełni smaku lekkich, owocowych deserów czy pikantnych, rozgrzewających dań serwowanych w chłodnych miesiącach. Warto pamiętać, że food pairing jest nie tylko metodą stosowaną przez specjalistów, ale przede wszystkim sposobem na fascynujące odkrycia. Zarówno te w najlepszych koktajl barach, jak i w zaciszu domowej kuchni.

Udostępnij