Hennessy

Chcemy być pewni, że nasze produkty są konsumowane w odpowiedzialny sposób. Prosimy o potwierdzenie, że jesteś pełnoletni zanim wejdziesz na stronę.

Expert

Hennessy Sazerac

1 min Koktajle

SAZERAC 2

Sazerac powstał w połowie XIX wieku. Jego twórcą był niejaki Antoine Peychaud, który prowadził w Orleanie aptekę i jednocześnie był wielkim pasjonatem mieszania koktajli, które przygotowywał dla swoich przyjaciół. Specjalizował się zwłaszcza w recepturach opartych o koniak, cukier i bittersy własnej produkcji (wykorzytsywany w Sazeracu Peychaud's Bitters, to jego oryginalny produkt). Kiedy do jednego z nich dodał odrobinę absyntu i skórkę cytryny narodził się ikoniczny koktajl o wytrawnym charakterze. 

A skąd wzięła się jego nazwa? Około 1850 roku przyjaciel Peychaudsa - Swell Taylor, otworzył lokal “Sazerac Coffee House”, zainspirowany nazwą jednej z francuskich marek brandy. To właśnie w tym miejscu koktajl nowoorleańskiej bohemy zdobył największą popularność i otrzymał ikoniczną nazwę. Do dziś serwowany jest w barach i pubach całego świata.

SKŁADNIKI:

40 ml – Hennessy Very Special
5 ml - Absynt
10 ml - Syrop Klonowy
2 D. - Peychaud's Bitters
Skórka z cytryny

Szkło : Tumbler
Lód : Brak

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki nalewamy do szklanicy mikserowej wypełnionej kostkami lodu i całość intensywnie mieszamy. Gotowy koktajl przelewamy do szkła typu Tumbler.  Aromatyzujemy skórką z cytryny.

Hennessy Sazerac - wersja z kostką cukru

SKŁADNIKI:

40 ml – Hennessy Very Special
5 ml - Absynt
10 ml - Syrop Klonowy
2 D. - Peychaud's Bitters
Skórka z cytryny

Szkło : Tumbler
Lód : Brak

PRZYGOTOWANIE:

Do szklanicy mikserowej wkładamy kostkę cukru którą oblewamy odrobiną wody oraz absyntem. Całość rozcieramy drewnianym muddlerem. Dodajemy kostki lodu i całość intensywnie mieszamy. Gotowy koktajl przelewamy do szkła typu Tumbler.  Aromatyzujemy skórką z cytryny.

Udostępnij