Hennessy

Chcemy być pewni, że nasze produkty są konsumowane w odpowiedzialny sposób. Prosimy o potwierdzenie, że jesteś pełnoletni zanim wejdziesz na stronę.

Jak tworzyć koktajle - czyli podstawy miksologii

1 min Koktajle

Niezależnie od tego, czy miksologię nazwiemy nauką czy sztuką, gdy podejdziemy do niej na luzie i z naturalnym zaangażowaniem, z pewnością stanie się również świetną zabawą. Coraz więcej osób z tworzenia koktajli czyni dzisiaj swoją pasję. Jedni zostają barmanami, inni z entuzjazmem odwiedzają miejsca, gdzie podawane są doskonałe koktajle lub próbują tworzyć wyszukane połączenia we własnym domu. Najważniejsze to zacząć - najlepiej od podstaw.

Na początek rodzaje

Mieszanie napojów rządzi się swoimi regułami. Na początek warto poznać ich rodzaje i nauczyć się je rozróżniać w oparciu o kilka podstawowych kryteriów. Najprostsze i powszechnie znane rozróżnienie dotyczy temperatury oraz zawartości lub braku alkoholu - w związku z nim napoje dzielimy na ZIMNE i GORĄCE oraz ALKOHOLOWE i BEZALKOHOLOWE.

Możemy także mówić o APERITIFACH (napojach zawierających od 18 do 35% alkoholu, które spożywa się przed posiłkiem, by pobudzić apetyt) oraz o SHOTACH (wysokoprocentowych i wypijanych szybko napojach alkoholowych o pojemności 25, 40 lub 50 ml).

Kolejne rozróżnienie dotyczy ilości płynów - napoje dzielimy tutaj na MAŁE, tzw. short drinki (ich porcja wynosi 60-100 ml) oraz duże, LONG DRINKI, o których możemy mówić powyżej 100 ml (niektóre mogą liczyć nawet 250 ml).

Jako baza koktajlowa, koniak Hennessy daje nam szerokie pole do smakowych połączeń, zarówno na bardzo podstawowym, jak i zaawansowanym poziomie.

Złota zasada - podążaj za recepturą

Gdy poszukujemy nowych, ciekawych smaków - twórcze eksperymenty z napojami, proporcjami i dodatkami są jak najbardziej wskazane. Jeśli jednak naszym celem jest przygotowanie konkretnego, popularnego koktajlu musimy trzymać się żelaznych zasad jego receptury. Tylko wtedy uzyskamy idealne proporcje, a także charakterystyczny smak, który jest dobrze znany i ceniony.

By stworzyć legendarny Old Fashioned, Sazerac czy inny popularny koktajl należy zwracać uwagę na wszystkie elementy receptury takie jak: technika miksowania, stopień oziębienia lub podgrzania, wielkość porcji, dekoracje, a także - nie mniej ważne - SZKŁO, w którym koktajl ma być podawany.

WIELKOŚĆ i KSZTAŁT szklanki ma ogromne znaczenie dla pełnego doświadczenia smakowego. I chociaż czasem mogłoby się wydawać, że niewielkie odstępstwa od receptury niewiele zmieniają, to w istocie nawet niewielka różnica w ilości, proporcji czy sposobie mieszania trunku może spowodować, że koktajl będzie smakował zupełnie inaczej niż tego oczekujemy. Miksologia zakłada receptury, które odnoszą się zazwyczaj do jednej porcji. Jeśli przepis dotyczy propozycji na wiele porcji (np. w przypadku shotów) powinien być wyraźnie zaznaczony w recepturze.

Koktajle idealnie dopasowane

Tworząc koktajl, warto określić jaki jest jego docelowy charakter oraz jaką funkcję ma spełniać. Przede wszystkim trzeba określić, kiedy koktajl ma być podawany. W kontekście pór roku oraz pór dnia rozróżniamy dwie grupy koktajli.

Pierwsza z nich to lekkie, świeże propozycje o niskiej zawartości alkoholu, które najlepiej podawać wiosną i latem, a w ciągu dnia najlepiej przed posiłkami jako aperitif. To często orzeźwiające, ale nie za słodkie, lekko kwaskowate lub delikatnie gorzkie propozycje z ziołowymi aromatami, które doskonale pobudzają apetyt przed posiłkiem

Druga grupa to koktajle z większą ilością składników, zdecydowanie bardziej słodkie, o większej zawartości alkoholu. Takie propozycje podaje się zazwyczaj wieczorem lub w jesienno-zimowym czasie.

Poza dopasowaniem do pory, należy pamiętać o tym, że koktajl, jak każdy trunek, musi pasować również do jedzenia, z którym jest podawany. W tym zakresie nieocenione okazują się zasady tzw. food pairingu czyli sztuki łączenia potraw i trunków. Podstawowa reguła food pairingu zakłada, że elementy potrawy pasują do napoju wtedy, gdy łączą je wybrane składniki smakowe.

Niezbędne narzędzia barmańskie

Na początku przygody z tworzeniem koktajli najważniejsza jest praktyka i chęci. Bardziej niż na profesjonalny sprzęt, powinniśmy zwracać uwagę na dopracowanie smaku koktajlu. W związku z tym na początek wystarczą nam akcesoria, które zazwyczaj mamy już w kuchni.

Podstawowe narzędzia to:

W miarę upływu czasu warto zaopatrzyć się w profesjonalne narzędzia barmańskie takie jak shaker, miarki koktajlowe, tłuczek barmański, specjalny nalewak czy kamienie chłodzące do drinków. To urozmaicenie z pewnością cieszy, gdy mamy już opanowane podstawy i możemy podejmować kolejne kroki na drodze do barmańskiej perfekcji.

Detal wieńczy dzieło

Dobry koktajl to nie tylko zrównoważone połączenie smaków, lecz także warstwa estetyczna, sposób degustacji i klimat miejsca, w którym jest serwowany. Pięknie podane propozycje przypominają nieraz artystyczne instalacje, w których szkło, dodatki, efekty (jak na przykład ciekły azot) czy sposób serwowania mają niebagatelne znaczenie, decydując o wartości drinku.

W koktajlach na bazie Hennessy często pojawiają się elementy owocowe, przyprawy i inne efektowne dodatki, które nie tylko pięknie wyglądają, ale też doskonale podkreślają aromatyczny bukiet koniaku. Dekorowanie koktajlu powinno uwzględniać dodatki podkreślające aromaty i kontrastujące z kolorem napoju, co dodatkowo podnosi walory estetyczne propozycji. Skórka ze świeżej pomarańczy, laska wanilii czy szczypta cynamonu potrafią dodać koktajlom na bazie Hennessy wyrazistości. Dzięki temu uzyskujemy smak, który zachwyca i do którego po prostu chce się wracać.

Wydobyć aromat koniaku

Głównym celem tworzenia koktajli na bazie koniaku jest wydobycie i umiejętne podkreślenie pełnego aromatycznego bukietu, jaki zawiera. Dzięki wielu różnorodnym składnikom aromatycznym wśród których dominują wanilia, cytrusy czy bakalie, koniak Hennessy może być z powodzeniem łączony z różnego rodzaju likierami, cytrusowymi sokami słodkimi syropami, winem, szampanem a nawet wieloma innymi alkoholami. Dla wszystkich pasjonatów koktajli na bazie koniaku Hennessy, nasz ambasador Wojciech Urbański przygotowuje receptury koktajli, które można znaleźć w zakładce koktajle lub w dedykowanym tabie na Facebooku Hennessy.

Pour the Hennessy!

Udostępnij